18 Ocak 2008 Cuma

Sebze ve Meyvelerin Faydaları

Elmanın Faydaları Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarını kontrol edilmesine yardım eder. Elmaları kabuğuyla yenmesi çok faydalı ve elmaları dolapda veya serin yerlerde saklayabiliriz. Her gün en az bir tane kabuğuyla yenilirse çok faydalı olur. Elma çeşitlerimiz çoktur. Örneğin; Golden elması, Amasya elması, Steymen elması, İngiliz elması, Grany Smiht elması olmak üzere çok çeşitimizi vardır

Domatesin Faydaları Kansere karşı savaşan ve aynı zamanda gençleşebilirsiniz. Araştırmalar haftada en az dört domatesle gırtlak kanseririn görülme oranının %40 azaldığı gözetilmiştir. Bunun sebebi, domatesin antioksidan gücüdür. Domatesin içinde bulunan antioksidan likopeni, prostata hücreleri yaşlanma süresini geciktirir hatta tersine çevirerek kanserden korur. Prostat, özellikle çevresel faktörler ve serbest radikeller tarafından rahatlıkla zarar görebilir. Likopen, antioksidan özellikleriyle domatesi pişirmek ve likopenin vücüt tarafından emilimini kolaylaştırır. Bu nedenle pişmiş domates sosları ve çiğ domates daha yararlıdır. Likopenin emilimi için bir miktar yağa ihtiyacınız vardır. Bu nedenle domatesinizi biraz zeytinyağı ile birlikte tüketmeliyiz. Bol bol tüketmemiz gereken faydalı bir besindir.

Portakalın Faydaları İçinde bol C vitamini vardır.Soğuk algınlığı,grip,incinme,kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder.Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir.Cildin güzel olmasını sağlar.Kansızlığı giderir.Hazmı kolaylaştırır.Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır.ateşi düşürür.Nekahat devresini kısaltır.Vücuda enerji verir.şeker hastalarına faydalıdır.susuzluğu giderir.Zayıflatır.Mide hastaları yememesi gerekir. PRATİK BİR BİLGİ:Portakalı kolay soymak için kaynar suyun içinde 5 dakika bekletin,süzün ve biraz soğutun.Beyaz lifli kısımlarının daha kolay çıktığını göreceksiniz.

Şeftalinin Faydaları Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan şeftali kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesindendir. Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonlarında kullanılmıştır. En iyi sıcak iklimlerde yetişen şeftali Avrupa 'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Ağız kokusunu alır. Böbrek taşlannı eritir. Bağırsak kurtlarını öldürür ve olgunu yumuşaklık yapar. Kanı zehirlerden temizler. Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır. Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür. Bol miktarda idrar söktürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır. Şeftali çiçeğini kuru yada tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın. 10 dakika bekletin.çay gibi içilirse bağarsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir. Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin.

Muzun Faydaları Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir. İçerdiği potasyumla, kalbin düzenli olarak çalımasına ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.

Mandalinanın Faydaları Bol C vitamini ihtiva eder. Kanı temizler, sinirleri yatıştırır. Damar sertliği, felç ve gripte faydalıdır. Türkiye'de en iyi çekirdeksiz mmandalina İzmir'de yetiştirilir. Satsuma, Rize, klemantin king, nova gibi türleri vardır.

Kırmızı Biberin Faydaları Kırmızı biberle gelen sağlık üzerinde olumlu etkileri olan kırmızı biber, vücudun günlük ihtiyacı olan BTA- KAROTENİN tamamı ve c vitamininin 2 katını içermektedir. Yapılan deneysel çalışmalarda kırmızı biberin kolesterolü düşürücü etkisi görülmüştür. Betakarote ve c vitamini içeriğiyle çeşitli kanser tiplerine ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyabilir. Acı biberi, bronşiti önlemeye yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebilir ve ağrıyı kontrol altına alabilir. Kolesterollü azaltmaya yardımcı olabilir Dolaşımı hızlandırabilir. Kalp krizi ya da felce karşı koruyabilir. Hemoroidi ya da var olan felce karşı koruyabilir. Yaşlanmayı önleyebilir. Kan şekeri dengeleyebilir. Eklem iltihabı ağrılarına iyi gelebilir.

Kirazın Faydaları Kirazda organik asitler, B2, C ve A vitaminleri vardır. Kiraz kanı sulandırır ve temizler. Karaciğer ve safrayı temizler. Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Eğer kiraz aç karınla yenirse zayıflatır. Kiraz midedeki iltehap, yara ve çıbanları temizler. Kiraz böbrek ve mesane yollarını kumdan temizler, karaciğer şişliğine iyi gelir, safra akışını düzenler. Sinirleri güçlendirir. Kiraz mide, bağırsak ve idrar yolları hastalıklarında çok faydalı olup, karaciğer rahatsızlıklarında faydası vardır.

Kavunun Faydaları Kavun Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir . Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğunca tavsiye edilmiştir. KAVUN...Orta boy bir kavunun yarısı , günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Kavunu kestikten hemen tüketilmesi gerekir .

Ispanağın Faydaları Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir. Gözlerimiz için gereklidir. Karaciğeri, lenf bezleri ve kan dolaşımını uyarır....

Hindistan Cevizinin Faydaları Bilindiği gibi Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hemde kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir. Potasyum, sodyum, magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Her 100 gram Hindistan Cevizi 662 kalori içerir. Tek bir hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini yeterli bir oranda karşılar. Ayrıca, B grubu vitaminlerinide içerir. (Niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit, tiamin, pyridoxin). Suyu ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klorda içerir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan, cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizi' nin özü sindirim sistemi rahatsızlıkları'nın tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.Kısacası neredeyse her derde deva..!

Havucun Faydaları Maydonozgiller familyasından, iki yıllık otsu bitki ve bitkinin sebze olarak değerlendirilen kökleri. Anayurdunun Afganistan ve komşu ülkeler olduğu sanılıyor. A, C, B1 ve B2 vitaminlerince zengin bir ürün olan havuç, çiğ olarak ya da pişirilerek tüketilir. Tohumlarından halk arasında gaz söktürücü, idrar artırıcı, adet getirici ve mide ilacı olarak yararlanılır. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Anne sütünü arttırır. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır. Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder. Havucun kabuğunu soymak yerine musluğun altında hafifçe fırçalamak yeterlidir. Görme bozukluklari, bas dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir. Bronşları açar, kuru öksürüğü keser ve bağırsakları yumusatır. Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze çıkarılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor. Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağladığını , kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verdiğini, her gün yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriliyor.

Bezelyenin Faydaları Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün olduğunu savunuyor.

Patlıcanın Faydaları Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre, patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.

Lahananın Faydaları Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor. Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini ve erkeğin cinsel gücünü arttırdığını da belirtiyor.

Maydonozun Faydaları Uzmanlara göre maydanoz, dünyadaki en besleyici yiyeceklerden birisi ve bir demir deposu durumunda. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini bulunuyor. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Böbrekleri, karaciğeri ve idrar yollarını temizlemeye yardım ediyor. Kan şekerini normal seviyede tutuyor ve kansere karşı da koruyucu.

Hiç yorum yok: