16 Ocak 2008 Çarşamba

CEVİZ'İN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

Sağlıklı Beslenme ve Ceviz Özelikle sağlıklı beslenme açısından önem taşıyan cevizi beslenmemizin bir parçası olduğundan göz ardı etmemiz mümkün değildir.Sağlık ve sağlıklı beslenme açısından bakıldığında ceviz ; beslenmemiz için temel ve gerekli olan bir çok besin maddesini ihtiva etmektedir. Cevizin beslenme açısından en büyük değeri ; protein , doymamış yağlar, monodoymamış ve polidoymamış yağlar , B vitaminleri ve elementler açısından çok önemli bir kaynak olmasından kaynaklanmaktadır. Protein değerinin ağırlığı başına yüksek olması özellikle ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı beslenenler için çok değerli bir besin maddesi olmasına yol açmaktadır. Cevizi diğer besin maddelerinde ayıran en önemli özellik poli doymamış yağlar denen ve besinsel olarak mutlak dışarıdan alınması gererken ( esansiyel ) yağlar olan linoleik ve linolenik yağ asitlerini açısından en değerli kaynaklardan bir tanesi olmasıdır.Yağ metabolizması açısından değeri önemli kılan bir başka özellik kolestrol içermemesidir. Ceviz ayrıca kalsiyum ,demir , bakır, magnezyum , fosfor , potasyum . sodyum ,çinko , bakımından da önemli bir kaynaktır. Özelikle mağnezyum, fosfor , ve potasyum yapısında oransal olarak en çok bulunan elementlerdir.Bu elementler vücutta kemik gelişimi , sinir iletimi ve hücresel metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rollere sahiptir. Vitamin olarak tiamin ( B1) , Riboflavin ( B2) , niasin( B3) , Pantatonik asit, Vitamin B6 ,ve A vitamini taşımaktadır. Cevizin yapısında ağırlıklı olarak bulunan B grubu vitaminler metabolizmanın düzenli işlemesi , bir çok enzimin aktivite göstermesi ve kas –sinir sistemini düzenli çalışması için gereklidir. A vitamini ise görme olayının en önemli bileşenlerinden biri olarak büyük önem taşımaktadır. Cevizin bir başka önemli özelliği yapısında bulundurduğu E vitaminidir. Besinsel kaynaklı en önemli anti oksidan olan E vitamini hücrenin korunmasında büyük öneme sahiptir. E vitaminiyle yapılan bir çok bilimsel çalışmada bu vitamini kanserden korunma , yaşlanma gibi bir çok patolojik durumdan korunmada önemli yeri olduğunu savunmaktadır.Cevizin E vitamin değerini bu yüksekliği onu önemli bir besin maddesi haline getirmektedir. Cevizin beslenme açısından en önemli özelliği kalp damar sistemi ve vücudun yağ metabolizmasıyla olan ilişkisidir.Beslenme açısından diyette doymamış yağ asitlerini fazlalığı plazmada kolestrol miktarının özellikle LDL – Kolestrol ( kötü kolestrol ) düzeylerinin düşmesine yol açmaktadır.Bu durumun ise özellikle kalp damar hastalıklarının korunmasında büyük önem taşımaktadır. Yapılan bir bilimsel çalışmalarda ortalama 2 – 4 ay süre ile günde 50- 100 mg arasında ceviz tüketiminin total kolestrolü ve aynı zamanda özellikle kalp damar hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan LDL_ kollestrolü düşürdüğünü göstermiştir. Bunun yanı sıra cevizle yapılan çalışmalarda HDL – Kolestrolün ( iyi kolestrolün ) arttığı tespit edilmiştir. Bu çalışmaların hepsinin ortak görüşü cevizin vücutta kolestrolü ve LDL – Kollestrolü düşürmesi ve HDL kolestrolü artırması sonucu cevizin kalp damar hastalıklarından korunmada önemli besinsel değerinin olduğu şeklindedir.Bu*****da ortak görüş ; sağlıklı bir beslenme açısından önem taşıyan cevizin ayrıca kolestrol yüksekliği , kalp damar hastalığı riski olanlarda veya şeker hastalarında önemli riskleri azaltıcı çok önemli bir besin maddesi olduğudur. Ceviz mükemmel bir omega 3 yağ asitleri kaynağıdır.Vücudumuz bu yağı kendisi üretemediği için dışarıdan besinlerimizle almak zorundayız.Günde 25 gram( Yaklaşık 3-4 adet ) ceviz yendiğinde Omega -3 %90

Mangan %43

Bakır %20

Hiç yorum yok: