15 Ağustos 2008 Cuma

KiGeP’in BANA KAZARDIRDIKLARI

KiGeP, eminim çoğumuzun hayatında birçok değişikliğe neden olmuştur. Kendimden bahsetmek gerekirse, seminerden çok kısa bir süre sonra Koçbank'ta 5 aşamalı bir mülakattan sonra işe başlamam sanırım tesadüf değil. Orada edindiğim tecrübe sonrasında da, Efes Pilsen gibi köklü bir kuruma geçmem kendimin farkına varmam konusunda bana çok yardımcı oldu. Okul hayatının sonrası, zorluklarla yüz yüze geldiğimiz bir dönemdi. Ya da en azından benim için böyleydi. Kendime güvenimin yavaş yavaş azaldığı ve her geçen gün moralimin biraz daha azaldığı olduğu bir süreçti; ta ki Beyaz Nokta Vakfı ile buluşana dek. KiGeP’e katılmakla güven ve başarıya doğru yol aldığımı düşünüyorum. İş hayatında henüz yeni olmama rağmen, önümde başarılarla dolu çok uzun bır sürecin olduğunu düşünüyorum. Sürekli araştırmacı olmakla ve pozitif düşünceyle pek çok süreçten kolayca geçebileceğimin farkına vardım. Ve ne mutlu ki bunu yalnız ben değil, bu sürece katılan pek çok arkadaşım biliyor. Bize yol gösteren büyüklerimiz ve sivil toplum kuruluşlarının olması biz gençlere en büyük güveni ve desteği sağlayacaktır. Çalışmakta olduğum kuruma en iyi şekilde hizmet vermeyi ve bu esnada kendimi de sürekli yenilemeyi kendime en büyük uğraş olaraktan seçtim. Hayatımda -küçük ya da büyük fark etmez- hedefsiz yaşanamayacağını öğrenerek, her geçen günü kendime kazandırmaya çalışıyorum. Tüm bunların başlangıç noktasını soracak olursanız cevabım KiGeP'tir. Yani Kişisel Gelişim Platformu. Haydi arkadaşlar, siz de bir deneyin. Ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız. Ufacık bir yönlendirmeyle, yapamayacağınız işin olmadığını göreceksiniz. Yeter ki, istekli ve öğrenmeye açık olun.

ÇİĞDEM KARABULUT

KiGeP’e katılmadan önce okuldan mezun olalı dört ay kadar olmuş, iş arıyordum. Bir taraftan düşük sermaye gerektirecek bir iş kurarak kısa zamanda para ve üne kavuşma sevdası, diğer bir taraftan saygın bir şirkette isteklerime çok aykırı düşmeyecek bir pozisyonda çalışma fikri arasında kalmıştım. İşte böyle bir psikoloji içinde iken KiGeP ile tanıştım. Çok fazla faydası olmayacağı, zaten anlatılacakları bildiğim önyargısı ile gittiğim daha ilk toplantıda değişik bir platformda olduğumu farketmeye başladım. Evet, düşündüğüm gibi anlatılan bazı konularla kitaplarda ya da dergilerde, bir yerlerde karşılaşmıştım ama burada çok daha farklı bir anlatımla karşılaştım. Burada bana ben anlatılıyordu, hem de şimdiye kadar hiç göremediğim tarafımla. Farkında olmayı öğrendim; Önce kendi içimde çok hedefim olduğu halde, hayatta kendime hiç hedef koymadığımın farkına vardım. Mesela, hep düzenli olarak kitap okumayı hedeflemiştim ama hiç kendime her akşam yatmadan önce 30 dk. kitap okumalıyım dememiştim. Engellerin dışarda değil içimde olduğunu öğrendim; Yapmak istediğim ancak kısıtlarım yüzünden yapamayacağımı düşündüğüm aktiviteleri yapmak için aslında en büyük kısıtın kendim olduğumu ve kendi sınırlarımı aştığım zaman diğer engellerin de ortadan kalktığını farkettim. Hatta bunu bir süre tecrübe ettikten sonra aslında sınır diye birşey olmadığını da farkettim. Mesela Almanca ve İspanyolca öğrenmek istediğim halde, beni bunu yapmaktan alıkoyan tek engelin kendi içimde duyduğum, yeni bir dil öğrenmenin zor olması korkusu olduğunu öğrendim. Kendime güvenmeyi öğrendim; “Yapmaya çalışırım” değil “yaparım” demenin gücünü öğrendim. Kendine güven duygusunun denizi yükselttiğini, bu sayede geminin dipteki kayalara çarpmadığını öğrendim. Mesela şu sıralar açmaya hazırlandığım, kendi adıma açacağım ve sanki bir ‘guru’ymuşcasına kendi fikirlerimi insanlarla paylaşacağım web sitemi açınca gülünç duruma düşmekten korkmamayı, bu işin üstesinden gelebileceğimi öğrendim. Öğrenmenin sonunun olmadığını öğrendim; Kısacası KiGeP sayesinde kendimi, “Can Demirağ”’ı farkettim. Mutlu olabilmem için gerekli tek sermayenin, aslında kendi içimde yattığını anladım. Herşeyi yapabileceğimi, hiçbir konuda aciz kalmayacağımı kendime ispatlamış oldum. Şu anda KiGeP’in ilk toplantısından beri çok zaman geçmiş durumda. Çalışmak istediğim bir şirkette bana en uygun pozisyonda çalışıyorum. KiGeP’te öğrendiğime benzer, kendime göre özelleştirdiğim bir bireysel öğrenme planına sahibim, sürekli güncelliyorum ve hedeflerimi sayısal olarak görebiliyorum. Yapmak istediğim her şeye ulaşmanın yolunu biliyorum ve kendime her konuda güveniyorum. Gelecekte kişi olarak gelmek istediğim noktaya, asıl hedefime ise her gün bir adım daha yaklaşıyorum. KiGeP benim için bir dönüm noktasıydı. Hem ben, hem de çevremdekiler bendeki bu değişikliğin farkındayız ve herşeyden önemlisi, bugünlerde “Nasılsın?” diye soranlara tek bir kelimeyle, “mutluyum” diyebilmenin tatlı huzurunu yaşıyorum.

CAN DEMİRAĞ İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden 2002 Haziran ayında mezun oldum. Şu anda yine İTÜ’de Endüstri Mühendisliği bölümünde Mühendislik Yönetimi üzerine Yüksek Lisans yapıyorum Beyaz Nokta Vakfı ile Kişisel Gelişim hakkında verdikleri bir hafta sonu seminerinde tanıştım. Her ne kadar iki güne sığdırılmış bir seminer olsa da, yapılan program oldukça dolu ve de eğlenceli idi. Seminer genellikle insanların farkında olmadıkları kişisel özellikler ve bunları geliştirme hakkındaydı. Seminerlerde söylenen her şey bana “Oyalanma! Yap ve gör” mesajını veriyordu. Ben kişisel özelliklerime göre böyle bir mesaj almıştım, kim bilir diğer kişiler nasıl mesajlar almışlardı. Dediğim gibi, seminer çok dolu ve herkesin kendine göre bir mesaj çıkartabileceği kadar seviyeli idi. Bu mesaj, girişimcilik özelliğimin farkına varmamı sağladı. Hatta çok ilginçtir, seminerin ilk günü eve dönerken aklıma birden bir web sitesi projesi geldi. İşin asıl ilginç tarafı ise, sitenin projesinin 15 dakika içerisinde kafamda net olarak belirmesiydi. Buradan anladım ki, aslında böyle bir proje zihnimde daha önce tasarlanmıştı ama ben farkında değildim. Seminerin bana asıl faydası ise, kendisinden çok önemli bilgiler edindiğim ve tasarladığım projeyi hayata geçirme safhasında bana yol gösteren bir mentor kazanmam oldu. Tınaz Titiz Bey, seminere konuşmacı olarak katılmıştı. Herkesin akıl danışacağı bir rehberi olması gerektiğini söylemiş ve mentor olarak danışabileceğimiz iş hayatındaki önemli kişilerden oluşan bir liste vermişti. Seminer sonunda kendisinden bana mentorluk yapmasını rica ettim ve sonuç çok şaşırtıcıydı. Sanki yıllardır dostmuşuz gibi teklifimi memnuniyetle kabul etti. Sitemizin hayata geçirilmesindeki asıl adım budur. Sadece site konusunda değil, kişisel özelliklerim hakkındaki her konuda kendisiyle halen ilişkimiz devam etmektedir. Sitenin faaliyete geçmesi, belki de hayatım boyunca başarının anahtarı olacak bir özellik olan kendime güvenimi artırdı. Çünkü site için gerekli finansal desteği bulamadığım ve yalnız kaldığım zamanlar oldu. Bu zamanlarda bile mentorumun tavsiyeleri sonucunda yılmadan projenin ilk adımını tamamladık. İlk adımı diyorum çünkü gerekli desteği sağladığımız takdirde aynı isim altında proje genişletilecektir. Projeyi kurmak için bir Beyin Fırtınası grubu oluşturdum ve bu gruba başkanlık ettim. Bütün bunlar bana inanılmaz tecrübeler kazandırdı. Sonuç: İş hayatında çok büyük başarılar hedefleyen bir genç ve çok kısa zamanda binlerce üyeye kavuşan ve hızla yayılan bir web sitesi; www.beyinFIRTINASI.com Beyaz Nokta Vakfı’na sonsuz teşekkürler...

ARİF ARISOY

KiGeP’e katılarak hazırladığım Bireysel Öğrenme Planımda kendim için 11 tane hedef belirlemiştim. Bunları tümüyle gerçekleştiremedim. Ancak hepsinde ilerleme gösterdim. Bireysel Öğrenme Planımı hazırlarken, kendimi geliştirmek istediğim alanların üzerine sistematik bir şekilde düşünmeye zaman ayırmanın çok faydasını gördüm. Bireysel Öğrenme Planının en faydalı gördüğüm yönü, kendimle ilgili çok farklı noktaları birlikte düşünmekti. Hayatıma etkisi olan, ancak yeterince bilincinde olmadığım bazı eksiklikleri fark etmemi sağladı. Ayrıca Bireysel Öğrenme Planını hazırlarken, kendimi geliştirmek istediğim alanlarla ilgili birçok somut çözüm de geliştirmiştim. Daha sonradan bu çözümlerin bazılarını uygulamakta zorluk çektiysem de, yine de en azından ne yapacağımı bilmek, enerjimi doğru yöne sevk etmemi sağladı. Bireysel Öğrenme Planının dışında, seminerden ve mentorlardan da elde ettiğim çok büyük yararlar oldu. Arkadaşlarımla, trafikle ilgili teknoloji geliştiren bir şirket kurduk. Bu işle ilgili olarak, şu ana değin iki mentordan aldığım katkı beni motive etti.

MERT NUHOĞLU

KiGeP KATILIM FORMU

www.kigep.org.tr/

KiGeP’e katılırsan sana yol gösterilir, ama kimse sana bir şey öğretmez. Kendin öğrenirsin.Kimse senin için veya senin adına bir şey yapmaz. Kendin yaparsın

Hiç yorum yok: