20 Kasım 2009 Cuma

DAĞ YEMİŞİ

Fundagiller familyasındandır. Diğer adları Ayı yemişi, Dağ yemişi, Dağ çileği, Hoca yemiş, Davulga, Yağma. 3-6 metre boylarında, kışın yapraklarını dökmeyen, sonbaharda yeşilimsi ve beyaz çiçekler açan, çalı görünümünde bir ağaççıktır. Sonbaharda olgunlaşanca turunculaşan, 1-2 cm çapındaki küremsi meyveleri çiğ olarak yenir, ezmesi yapılır. 4.5-8 cm uzunluk ve 2-3.5 cm genişlikteki yaprakların üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşildir, kenarları keskin testere dişli, uçları sivridir. Eylül-aralık aylarında salkımlar halinde beyaz ve açık pembe çansı çiçekler açar. Bunların yerlerinden çıkan 1-2 cm çapındaki, saplı, küremsi, pütürlü meyveler Önceleri yeşilken sonbaharda kırmızı, bazen de turuncu renge dönüşürler. Bitkinin kömür yapımına uygun, sert, ağır bir odunu vardır. Gövde kabuğu da deri tabaklamada kullanılır. Bir Akdeniz bitkisidir, maki topluluğunun elemanlarındandır. Ege, Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerimizde bulunur. Gövde ve dal kabukları koyu kahverengi ve kırmızı renktedir. Yapraklar tanen, arbutin, metilarbutin, fenol türevleri; mayhoş meyveler şeker ve C vitamini içerir. Bitkinin yapraklan kurutulup, ishal giderici, mikrop öldürücü olarak, idrar yollan hastalıklarında kullanılır. Bunun için 10-20 gram kuru yaprak üzerine 1 litre (5 bardak) kaynar su dökülüp, 10 dakika demlendirildikten sonra günde üç kez birer bardak içilir. Yüksek miktarda C vitamini taşıyan meyvelerin de ishal ve öksürük

Hiç yorum yok: