26 Mart 2009 Perşembe
Töre Cinayetleri ve Ezber!
Töre cinayet nedeni olur mu? Oluyor.
Sorun daha buradan başlıyor. Cinayetin başına töre nitelemesi konulunca cinayet bir çeşit meşruiyet kazanıyor. Cinayet ama adi bir nedenden değil töremizden dolayı!!! Hatta onurlandırıcı bir yanı bile var.
Töre nedir?
Vikipedi'ye göre, "bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü" anlamına geliyor.
TDK sözlüğüne göre bir anlamı da "ahlaki davranış biçimi". Dolayısıyla kavramsal, adlandırmaya ilişkin bir yanlış pek yok. Gerçekten de bu tür cinayetler, "benimsenmiş, yerleşmiş yaşam biçimimiz"in gereklerinden birisi olarak "gerçekleştiriliyor". (Bu gerçekleştirmesözcüğü giderek olumsuz eylemler için de kullanılmaya başlandı!)
Sorgulanmayan töre tam olarak "ezber"dir.
Sadece töre değil sorgulanmayan her şey ezber'dir. Bir toplumda sorgulamamanın kendisi bir töre halini almışsa, -esas anlamı doğru-iyi-güzel de olsa- zaman içindeki anlam kaymaları nedeniyle, benimsenip yaygınlaşmış ahlaki davranış biçimleri anlamındaki "töre" kavramı sonunda cinayet nedeni "töre"ye dönüşmektedir.
O halde cinayet nedeni "ezber"dir!
Toplumdaki sorunların hemen hepsi "soru sormadan itaat etmek, biat etmek" ile ilişkilendirilebilir. Ama töre cinayetleri denilen olgu tam olarak ezberin, yani soru sormadan itaat etmenin sonucudur.
Peki şimdi bir soru..
Türkiye sorunları üzerinde düşünen, konuşan, yazan bunca insanımız var. Nasıl olabiliyor da, tüm sorunlara girdi oluşturabilen (kök neden, root cause) "soru sormamak = biat = ezber" kök sorununu kendisine dert eden birkaç kişi çıkmıyor.
Bunun birkaç açıklaması olabilir!
1. Soru sormamak = biat = ezber aslında bir kök sorun değildir. Bu satırların yazarının bir takıntısıdır,
2. Soru sormamak diye bir konu yoktur; çok sayıda soru sorulmakta ama doğru sorular sorulmamaktadır
3. Doğru sorular da sorulmakta, fakat soru sorma kültürü asırlar boyunca dümura uğramış toplum çoğunluğu bu soruların kendileriyle ilgisini kavrayamamakta
soru soranlar da bu nedenle vazgeçmektedir,
4. Soru sormak gereksiz görülmekte, çünkü soruların cevapları bilinmektedir,
5. Soru sorması gerekenlerin, cevapları bulmak zorunda olanlarla aynı kişiler olduğu inancı bir töre haline gelmiş, insanlar soruları soracak kişileri beklemektedirler,
6. Bu seçenekler geçerli değildir, başka nedenler vardır, ama o nedenleri sormak ya da cevaplarını vermek ayıp olur.
Töre cinayetleri ile uğraşmak için yurt içinden ve özellikle yurt dışından ilgi gösteren çok sayıda kişi ve kurum var. Yurt dışındakileri anlıyorum. Peki yurt içindekilerin -çoğu da eğitimle meşgul- akıllarına "bu neyin töresidir?", "acaba bu töre denilen şey başka alanlarda da var mı?", "acaba benim de benzer ezberlerim var mıdır?" diye hiç düşünmezler mi?
Bu soru'nun yanıtlarını düşünmekte yarar var.
Yazarı : M. TİNAZ TİTİZ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder