ABD ve AB. Ülkeleri İkinci dünya savaşına bizi sokmak için her türlü baskıyı yaptılar ama rahmetli İsmet İNONU her türlü baskıya direnerek savaşa girmemizi engelledi. Savaş bittikten sonra Stalin döneminde Sovyetler birliği savaşı kazandığı için , Artvin Ardahan Kars Erzurum doğu illerini bize vereceksin diye baskı yaptı Bu baskıya dayanamayan Türkiye Cumhuriyeti ABD in verdiyi marshall yardımını azda olsa kabul etti. Örneğin 1951/1968 döneminde alınan 3500 milyar dolar yardımın 3 milyarı borç sadece 500 milyonu bağış niteliğinde idi Bu para ile Ereğli Demir çelik fabrikası kuruldu fakat 1,5 Milyar dolara yapılabilecekken fabrikayı 3 Milyar dolara, kuranda yine ABD. ülkesi. T.C’ inde yapılan seçimde ülke yönetimini Adnan Menderes kazandı. Bizim NATO Şemsiyesine girmemiz için Meclis kararı olmadığı halde bakanlar kurulu kararı ile Kore ye. 4500 asker gönderildi.731 asker şehit düştü. Bizim oradaki kayıplarımızdan dolayı bizi NATO Şemsiyesine aldılar. .
Amerikan uzmanları yeni bir petrol yasasının hazırlıklarına girişti.onların hazırladığı tasarıya esas alan petrol kanunu 7 Mart 1954 tarihinde kabul edildi. Bu yasanın 53. maddesi yabancı şirketlere yetki tanıyordu. O tarihte Amerika şirketlerinin haklarını korumak için Latin Amerika ülkelerinde ve Filipinlerde askeri güç kullanılarak zorlama tedbirlerine başvururken Türkiye’de istediklerini Türk Hükümetinin gönüllü rızasıyla sağlayabiliyorlardı
Bu yasa uygulamada ne sonuç verdi? 1956 yılında yabancı şirketlerin aldığı 75 petrol arama belgesine karşılık Türkiye Petrolleri Anomin ortaklığı sadece 7 belge almıştı. Ülke topraklarının çok geniş bir bölümü yabancı şirketlere tahsil edilmiştir.Onların bu topraklardan petrol çıkarmaları sadece petrolün varlığına değil o şirketlerin arzularına tabi haline gelmiştir. Bu yazı ONUR OYMEN’ İN ÇIKIŞ YOLU Kitabı sayfa 371 ‘den alınmıştır. Yabancı şirketlerin haklarının korunulması gerekir. Bunu da birileri yapacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder